Warning: Illegal string offset 'output_key' in /var/www/verdensbedste.dk/samsunggalaxys/wp-includes/nav-menu.php on line 601

Warning: Illegal string offset 'output_key' in /var/www/verdensbedste.dk/samsunggalaxys/wp-includes/nav-menu.php on line 601

Warning: Illegal string offset 'output_key' in /var/www/verdensbedste.dk/samsunggalaxys/wp-includes/nav-menu.php on line 601

rygning og mundsundhed

Sådan påvirker rygning din munds sundhed

At rygning er skadeligt, er ingen vel i tvivl om længere. Udover, at rygning påvirker din generelle helbred, kan rygning også have alvorlige konsekvenser for din munds helbred. Rygning kan gøre dine tænder misfarvede, gøre din tunge gul og kan i meget alvorlige tilfælde, forårsage kræft i munden. Du har ligeledes også større risiko for at få tandkødsbetændelse.

 

Det er svært at sige, præcist hvordan rygning påvirker munden og hvor mange der får kræft i munden som følge af rygning. Dog er kræft i munden meget alvorligt og chancerne for helbredelse er ikke særlig høj. I USA har man lavet undersøgelser hvor, man estimerer at 90% af de folk som får kræft i munden, har brugt tobak. Risikoen for at få kræft i munden, er ligeledes 6 gange højere end ikke-rygere. Ikke overraskende, har det også stor indflydelse på din munds sund i hvor lang tid du har røget. Jo længere tid du har røget, desto større risiko.

 

Selvom rygning ikke giver huller i tænderne, kan det medvirke til, at skabe paradentose. Paradentose giver karakteriske “lange” tænder og gør tænderne løse.

 

Mange tror, fejlagtigt, at nogle former for tobak er værre end andre. Men det svært at sige, helt præcist, hvordan specifikke former for tobak påvirker din munds helbred. Så om du tygger eller inhalerer tobak, så er det skadeligt på hver sin måde.

 

3 gode råd til at beskytte din munds helbred

1. Stop med at ryge: Når du stopper med at ryge, reducerer du kraftigt risikoen for problemer med munden. Jo længere du ikke ryger, desto mere falder risikoen for orale problemer. 10 år efter du har stoppet med at ryge, er din risiko for at få paradentose den samme som en ikke-rygers. Overvej derfor kraftigt, om det er dét værd for dig at syge.

 

2. Besøg tandlægen regelmæssigt! Tandlæger er i dag, opmærksomme på, hvis du ryger. De kan herved kigge efter symptomer og andre sygdomskendetegn, som kan udvikles hvis du er ryger.

 

3. Børst dine tænder! Selvom rygning øger risikoen for eksempelvis paradentose, så er hovedårsagen til, at paradontose opstår mangel børstning og manglende brug af tandtråd.

 

Overvej derfor, om det er på tide at lægge smøgerne på hylden. Det vil ikke kun gøre dit almene helbred sundere, men også din munds sundhed! Herudover, sørg for at holde din mund sund med regelmæssig tandbørstning og brug tandtråd! Gør din tandlæge opmærksom på du ryger og få tjekket dine tænder.

 

Tandlægehuset Køge
Bjerggade 7
4600 Køge
Telefon: 56651404